"Domubiedri brīdina par «fotomedībām» uz ceļiem"

Autovadītājs Kaspars kopā ar citiem domubiedriem sācis īpašu akciju pret, viņuprāt, visatļautību fotoradaru izvietošanā. Viņi par privātiem līdzekļiem izgatavojuši ceļazīmes, kas brīdina par priekšā gaidāmām «fotomedībām». Lai tās nenozagtu, pat pielikta apsardze, tā otrdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».
Apnikusi visatļautība.
Kaspars ar domubiedriem īsteno radošu ideju, kā palīdzēt sev un citiem autovadītājiem izvairīties no liekām problēmām fotoradaru dēļ, un līdz ar to policijas protokoliem. Viņi radījuši speciāla dizaina brīdinošas zīmes ar uzrakstu: «Uzmanību! Notiek fotomedības». Tās tiek izvietotas tieši pirms uzstādītajiem fotoradariem.
«Man vienkārši ir apnikusi tā visatļautība, jo mēs principā neesam pret fotoradariem kā tādiem, bet jautājums, kā tos lieto. Ja tos saliktu pie skolām, pirms krustojumiem, kur notiek kādas avārijas, tad nebūtu ar to nekādu problēmu. Vienīgais - tā nav īsti prevencija, kā mums to mēģina ieskaidrot. Nevienu tas nebrīdina, uzliekot fotoradaru, bet, uzliekot tāda veida zīmi, mēs nodarbojamies ar to, ar ko vajadzētu nodarboties valstij, - veicam preventīvos pasākumus,» savu nostāju «Tautas balsij» klāstīja idejas realizētājs Kaspars.
Aizgaiņā izliktās «naudasmašīnas»
Sākotnēji ideja izlikt brīdinošu zīmi radusies Zolitūdē, kur ik dienu nācies braukt pa ceļu, kur nezināmu iemeslu dēļ atļautais ātrums bijis 30 km/h, bet aiz stūra jau gaidījis fotoradars. Kad domubiedru brīdinājuma zīme pirms radara tikusi izlikta, fotoradaru izvietotāju firma pametusi šo vietu.
Tagad privātpersonu izgatavotā ceļazīme novietota K.Ulmaņa gatvē uz Jūrmalas pusi. Kaspars stāsta: «Konkrēti šeit mēs uzlikām to zīmi tā iemesla pēc, ka te bija avārija. Mēs varam strīdēties, cik tā bija nopietna vai ne, bet tieši pirms tā fotoradara, kad cilvēks to ieraudzīja, viņš strauji bremzēja un notika avārija. Tāpēc arī mēs nolēmān, ka šeit vajadzētu cilvēkus par to brīdināt. Pašlaik efekts ir panākts, jo konkrēti šajā vietā neesmu redzējis, ka kāds pārsniegtu ātrumu.»
Lētāk iznāk pielikt apsardzi.
Sākumā domubiedru grupa brīdinošo zīmi likusi ceļa malā, bet jau pēc neilga laika saprata, ka tai jānorīko apsardze. «Sākumā mēs tās likām bez apsardzes, bet mums tās zīmēs sāka pazust. Grūti pateikt, kas viņas ņēma un kāpēc. Tā ir tīri privāta iniciatīva - mēs paši par savu naudu to esam izdarījuši, nu nav mums tik daudz naudas, lai katru dienu taisītu jaunas zīmes. Mēs parēķinājām, ka mums lētāk sanāk uzlikt apsardzes mašīnu,» atzina Kaspars.
Vienlaikus Kaspars norādīja, ka viņi nav pret fotoradariem un pat nosoda tos, kas patlaban aizraujas ar to apzīmēšanu. Viņi neatbalsta ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, tādēļ arī uz savām brīdinājuma zīmēm nevēsta, ka fotoradars ir slikts. Cilvēki tiekot informēti par bezjēdzīgām «fotomedībām», un ar šo iniciatīvu viņi vēlas sakārtotu fotoradaru sistēmu.
Policijai un «Vitronic Baltica» nav iebildumu
Kaspars uzskata: «Mans viedoklis, ka tā ir visatļautība, jo pati ideja par fotoradariem nav slikta, kā es teicu - lieciet pie skolām, uzlieciet trīs brīdinājuma zīmes pirms tam un neviens tur nepārsniegs ātrumu, un, ja tad pārsniedz ātrumu, tad tiešām ņemiet nost tiesības, visu, ko vajag! Bet šeit un citās vietās Rīgā es neesmu redzējis tos fotoradarus tādās vietās, kur būtu avārijas un ar cietušajiem, lai arī ko mums nestāstītu policija. Tas tā nav, un es bieži braucu pa Rīgu un redzu, kur ir tās avārijas un kur nav.»
Par šo privātpersonu iniciatīvu fotoradaru uzstādītāji no firmas «Vitronic Baltica» raidījumam atzīst, ka cilvēku izliktas brīdinājuma zīmes tieši pirms fotoradariem esot tikai un vienīgi apsveicama ideja. «Radošas izpausmes cilvēkiem – tā ir apsveicama lieta,» norādīja uzņēmuma pārstāve Antra Gaile. Arī Valsts policijai nav iebildumu pret iedzīvotāju radošajām izpausmēm, ja viņiem ir vēlēšanās citus brīdināt par fotoradariem. Šāda iniciatīva esot atļauta.
Informācijas avots:
TVNET.lV raksts