Nissan Leaf (100% elektro auto)
Jāsaka, ka tā ir mana pimā iepazīšanās ar Austrumu kaimiņiem un jāatzīst, ka tā ir pozitīva iepazīšanās.Paldies jāsaka arī Nissan Norde draudzīgajam kolektīvam, kas deva iespēju nedaudz pamēģināt, ko tad īsti tas elektroauto māk un var.

Ieraugot šo dizainiski diezgan drošsirdīgo auto, prātā nāk pirma doma par Star Trek sērijām un intutitīvi gribas meklēt kkur tuvumā Mr. Spok vai kapteini Kērku. Aizdomas par kosmosa tehnoloģijām apstiprinās, ieņemot vietu pie stūres Cockpitā. Viss vadības panelis , tahogrāfs un instrumentu panelis ir neierasts, futūristisks, ļoti košs un pats galvenais, šofera acis priecējošs. Viss ir pārdomāts un ļoti labi redzams pat neskatoties uz to, ka dikti jāpierod pie jaunā izkārtojuma.

Ieslēdzot aizdedzi, apžilbstot kārtējo reizi no tahogrāfa rāditajiem, prāts paniski meklē iemeslu, kapēc nedzird motora rūkoņu un vibrāciju- pēc sekundēm 5 man pielec, ka tas taču elektrodzinejs un nekādas vibracijas, skaņas, sīkšanas, kratīšanās un purkšķēšanas te nebūs. Meklēju pārslēgu un atkal surprise - ātruma pārslēgs atgādina drīzāk datorpeli, nekā reālu pārslēgu. Pakustinot peli uz priekšu un uzklikojot, ieslēdzas D režīms, pavelkot to atpakaļ un klikšķinot- R jeb atpakaļgaita. Klikšķinot pa vidu, ieslēdzas P stāvbremze.Izklausās neticami, bet viss sanak ļoti ātri un intutīvi, neradās nekādu nesaprašanu un jautajumu, kā tagad braukt.

Arī parējās paneļa pogas un vadība bija viegli saprotama.
Jau izkustoties no vietas sapratu, ka elektroauto-tas vispār ir vērā ņemami, jo grieze jau no paša sakuma liek saprast, ka ar šo auto braukt būs patīkami. Praktiski uzreiz ir konstants, patīkams paātrinājums un pārņem sajūta, ka ko tādu vajag arī manā personīgajā standarta automašīnā. Panelī gan rāda, ka pēc katra tāda paātrinājuma baterija zaudē savus %, bet ne tik strauji kā es biju iedomājies. Mulsinoši ir klusums salonā, nedzird praktiski neko, kas atgādinātu motora murrāšanu Pie tā ir jāpierod visvairāk.
Sēdekļi- tie bija diezgan mīksti un ērti, bet man, kas pieradis pie sporta sēdekļiem ar maliņām, tie tomēr likās nedaudz par daudz par mīkstu. Bet ne neērti. Vairāki elementi salonā lika nedaudz vilties, jo bija no lētākas plastmasas, bet jāsaprot ir arī ražotajs, ražojot sērijā salīdzinoši dārgu mazauto, ir jādomā, kā papildus nesadārdzināt produktu.
Auto piekarei nekādus mīnusus nemanīju, auto bija patīkami mīksts Rīgas ielās un nelika klabināt zobus . Nu varbūt nedaudz, kā jau valstī ar vislabākajiem ceļiem un ceļu būvniekiem Eiropā.
Rezumē:
Ja dzīvo Pie Rīgā, ir garāža ar 220V štekdozi un dienā nenobrauc vairak kā 100 Km- šāds auto ir apsvērumu vērts variants., sevišķi, ja kādreiz ieslēgsies arī elektroauto atbalsta programma, kāda tā ir Igaunijā, kad 50% no 30 000 EUR sedz valsts. Diezgan droši, ka , attīstoties tehnologijām, tām kļūstot pieejamākām, cenas ies lejā, un tad jau tirgū būs pieslēgušies arī pārējie ražotāji.
Uzreiz gan jāsaka, ka Nissan Leaf ir diezgan priekšā Eiropas ražotājiem ,salīdzinot ar Rīgas Satiksmes lietotajiem braucošajiem elektrosēdekļiem, salīdzinot ar Renault Tweezy un citiem brīnumiem, šis ir pilnvērtīgs auto, ne koncepts un ne izmēģinajums. Vietas salonā ir pietiekami, braukšana komfortabla un viss auto ir patīkams pārsteigums pat tādam konservatīvam Mercedes-Benz braucējam kā es. Vienīgais, tehnoloģija vēl ir pārāk jauna un prasās paagstināt efektivitāti, piemēram, viena uzlāde un 500 km veiktspēja. Bateriju izstrāde iet pilna sparā, to mēs redzam jau pēc SLS elektoversijas progresa un sasniegtā jau šobrīd.
Pāris tehniskie dati :
Standarta ielādes process - 6 stundas, veicami patuveni 170 Km.
Piepērkot atsevišķu augsta sprieguma uzlādes staciju par 1000 EUR, uzlāde notiek 3 stundās. Uzstādot mājās vel jaudīgaku un dārgaku uzlādes staciju – uzlāde var tikt veikta 20 minūšu laikā.
Paātrinājums 0-100 km/h ir 11 sekundes
Max. Ātrums ap 150 mk/h
Apkopju izmaksas gadā – ap 300 EUR
Cena no 29 000 EUR.